İsrail, esirler karşılığında iki aylık ateşkes teklif ediyor!

İsrail, esirler karşılığında iki aylık ateşkes teklif ediyor!
Yayınlama: 23.01.2024
A+
A-

Axios’un haberine göre teklif, iki aya kadar ateşkes karşılığında 130’dan fazla esirin aşamalı olarak serbest bırakılmasını ve henüz belirlenemeyen sayıda Filistinli tutuklunun serbest bırakılmasını öngören çok aşamalı bir anlaşmayı içerecek.

İki İsrailli yetkiliye atıfta bulunulan raporda;

İsrail terör örgütünün Gazze’nin ana nüfuslu merkezlerinden yeniden konuşlandırılacağı ve böylece Filistinli sivillerin Gazze Şehri’ne ve bölgenin kuzeyine “kademeli olarak geri dönmesine” olanak sağlanacağı belirtildi.

İki ay tamamlanırsa İsrail sözde ordusunun Gazze’deki operasyonları mevcut çatışmalardan “kapsam ve yoğunluk açısından önemli ölçüde daha küçük” olacak.

Hamas daha önce Gazze’de tutulan esirlerin serbest bırakılması karşılığında savaşın tamamen sona ermesini ve tüm Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını talep ettiğini açıklamıştı. İsrail hükümeti, tutsakların aile üyelerinin önderlik ettiği ve acil bir anlaşma talep eden bir protesto hareketinin baskısı altında.

ABD’nin ateşkese karşı tavrında ‘değişiklik yok’

Beyaz Saray’dan Kirby, Washington’un tutsakların serbest bırakılmasına izin vermek için çatışmalara ara verilmesini desteklediğini ancak savaşın sona erdirilmesine hâlâ karşı olduğunu söyledi.

“Genellikle bir çatışmayı sona erdireceğiniz ve belirli müzakerelere yol açacağınız beklentisiyle uygulanan genel ateşkesi desteklemiyoruz; bu konudaki politikamızda değişiklik yok.”

‘Smotrich: İsrail, ABD baskısına rağmen savaşın yoğunluğunu artırmalı’

İsrail gazetesi Haaretz’e göre İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, ülke ordusunun “savaşın yoğunluğunu önemli ölçüde artırması” gerektiğini söyledi.

Bir parti toplantısında,

“Rehineleri gerçekten eve getirebilmemizin ve burada egemen ve güvenli bir Yahudi devleti olarak varlığımızı sürdürebilmemizin tek yolu bu” dediği aktarıldı.

 

‘Film yapımcısı Emily Jacir, Almanya ve ötesinde Filistinlilerin sesine yönelik baskıyı sert bir dille eleştirdi’

Ödüllü Filistinli Amerikalı sanatçı ve film yapımcısı Emily Jacir, ABD’nin haber programı Democracy Now’a Ekim ayında Berlin’de bir konferans vermesi gerektiğini ancak bunun “daha barışçıl” bir zamana ertelendiğini söyledi.

Bunun, Filistinlilerin “şimdi konuşma zamanı geldiğinde konuşmalarını ve sözlerimizi ve eylemlerimizi paylaşmalarını” engellemenin bir yolu olduğunu söyledi.

Jacir, Almanya’da ve dünya çapında Filistinli sanatçılara karşı yürütülen “taciz, asılsız karalama kampanyaları, gösterilerin iptal edilmesi, görüşmelerin iptal edilmesi” modelini kınadı.

Filistinlilerin seslerine yönelik küresel sansürü, “soykırımın bir parçası” olarak adlandırdığı “Gazze’deki kültürün hedefli yok edilmesi” ile birleştirerek, “Bu büyük ölçüde koordineli bir hareketin parçası” dedi.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.