Erdoğan’dan emeklileri üzen açıklama!

Erdoğan’dan emeklileri üzen açıklama!
Yayınlama: 28.02.2024
A+
A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip, açlık sınırının çok altındaki maaşlarla yaşamak mecburiyetinde kalan emeklilerin daha iyi şartlarda yaşamasını istediklerini söyledi, bunu yapmamalarının sebebi olarak da gelir gider dengesini, imkan yetersizliğini gösterdi, seyyanen zam  bekleyenleri hayal kırıklığına uğrattı.

Emeklilerden  açıklamaya tepki geldi.

EMEKLİ MAAŞLARININ DAHA İYİ OLMASINI İSTERDİK AMA!

“Hiç şüphesiz hayat pahalılığıyla da mücadele ettik. En çok etkilediği kesimlerin başında emeklilerimiz vardır. Her ne kadar emekli maaşlarını bizden önceki dönemlerle kıyas edilemeyecek seviyelere çıkarmış olsak da gönlümüz vatandaşlarımızın hayatlarını daha iyi şartlarda sürdürmesini istiyor.”

EMEKLİLERE YİNE GELİR GİDER ENGELİ!

Emekli maaşlarının arzu edilen seviyeye gelmesini arzu ettiklerini söyleyen Erdoğan, bunu yapamamalarını yine “gelir-gider” dengesine bağladı:

“Ekonomi dediğiniz olay, diğer boyutlarının ötesinde hesap kitap işidir. Devletin gelirleri ve giderleri arasındaki dengeyi tutturamazsanız tıpkı 1970’lerde ve 1990’larda olduğu gibi siyasi, sosyal ve ekonomik çalkantıların pençesine düşmeniz kaçınılmazdır. Türkiye kimi ülkelerin sahip olduğu gibi karşılıksız elde ettiği gelir kaynaklarına sahip değildir. Biz harcadığımız her kuruşu, devleti ve milletiyle birlikte çalışıp kazanmak mecburiyetindeyiz. Mesela yaklaşık 11 trilyon lira giderle bağladığımız 2024 bütçemizi ele alalım. Bunun 1 trilyon liradan fazlasını deprem harcamalarına ayırdık. Devletin tüm çalışanları için yaklaşık 3 trilyon lira personel gideri var. Yatırımlar için 1,6 trilyon liraya yakın bir kaynak kullanılacak. Emekli maaşları için ayrılan miktar yaklaşık 3 trilyon liraya yakın. Eğitim için 1,6 trilyon lira, sağlık için 1,6 trilyon lira, sosyal yardımlar için 500 milyar lira, mahalli idareler için 860 milyar lira tahsis edildi. Diğer kalemleri söylemiyorum bile.”

Erdoğan, 11 trilyon TL’lik 2024 yılının bütçesinden emeklilere yaklaşık 3 trilyon TL ayrıldığını belirterek, Özel’in önerdiği zammın yapılmasının bütçeye 1,4 trilyon TL’ye mal olacağını vurguladı.

“Hayat pahalılığıyla mücadele ettik”

Erdoğan, “Kardeşlerim, en düşüğü 10 bin TL olan emekli maaşı ömrünü kendisinin ve ailesinin geçimi için harcamış vatandaşlarımız için yeterli mi? Elbette değil” diye konuştu. Erdoğan, ilerleyen dönemde devlet ve millet olarak daha fazla çalışılmasıyla elde edilecek gelir sayesinde emeklilere hak ettikleri parayı verileceğini söyledi.

Emekli maaşlarını önceki dönemlere kıyasla önemli ölçüde artırdıklarını da öne süren Erdoğan, “Meydanı kirli ittifakların karanlık hesaplarına bırakmayacağız” diyerek krizlerle mücadeleye devam edeceklerini iddia etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonominin hesap- kitap işi olduğunu, devletin gelir ve giderleri arasındaki dengenin korunması gerektiğini vurgulayarak, Türkiye’nin karşılıksız gelir kaynaklarına sahip olmadığını belirtti. Erdoğan, emekli maaşlarının en düşüğünün 10 bin TL olduğunu belirterek, bu miktarın emeklilerin ve ailelerinin geçimini sağlamak için yeterli olmadığını belirtti.

EMEKLİLER: ADALETLİ OLUNMASI LÂZIM

Açıklamayla ilgili değerlendirmelerde bulunan emekliler ise, Türkiye’nin en büyük sıkıntısının gelirlerin kesimler arasında adaletli bir şekilde dağıtılmaması olduğunu söylediler. Kamuoyunun tepkisini çeken “vergi aflarının” peş peşe geldiğini, kamuda tasarruf tedbirlerinin sadece lafta kaldığını, kesimlerden bazılarına verilen seyyanen zamların emeklilere verilmediğini vurgulayan emekli vatandaşlar, “Elbette Türkiye’nin sınırsız gelirlere sahip olmadığını biliyoruz. Fedakârlıksa elbette, 15 Temmuz’da memleketin istiklaline sahip çıkmak için yollara dökülenler arasında bizler de vardık, hem de neredeyse tam kadro. Buradaki mesele, gelir paylaşım ve dağıtımındaki adalet meselesi…İş dönüyor dolaşıyor, bize gelince gelir gider meselesi sözkonusu oluyor. Biz, aslında zam da istemiyoruz. Emeklilere aylık bağlama oranları arasında yıllar itibarı ile geriye  gidişler oldu. Bütün emekliler 2000 öncesi Aylık Bağlama Oranları üzerinden maaş alırlarsa sorun kendiliğinden çözülür” dediler.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.