İsveç’in kaderi TBMM’nin elinde!

İsveç’in kaderi TBMM’nin elinde!
Yayınlama: 23.01.2024
A+
A-

TBMM haftaya uluslararası sözleşmeleri ele alarak başladı. İsveç’in NATO’ya üyeliğine ilişkin Katılım Protokolü de bu kapsamda gündeme alınarak Genel Kurul’da görüşülmeye başlandı.

İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin protokolün onaylanmasını içeren kanun teklifi, bugün Meclis Genel Kurulu’na geldi. TBMM Genel Kurulu, bugün uluslararası sözleşmeleri görüşüyor. İsveç’in NATO’ya üyeliğine ilişkin Katılım Protokolü de Genel Kurul’da görüşülecek teklifler arasında sıralamaya alınmış durumda…

‘Oylanacak anlaşmalar’

Edinilen bilgiye göre, Genel Kurul, bugün İsveç’in NATO Üyeliğine İlişkin Katılım Protokolü’nün yanı sıra Türkiye ile Malezya arasında imzalanan serbest ticaret anlaşması, Güney Kore ile çifte vergilendirmenin kaldırılmasına ilişkin anlaşmayı görüşüyor. Saat 15.00’te toplanan Genel Kurul’un hangi uluslararası anlaşmayı önce görüşeceğine saat 14.30’da toplanan TBMM Danışma Kurulu’nda karar verildi.

‘Yarına kalabilir’

TBMM Dışişleri Komisyonu’ndan 26 Aralık’ta İsveç’in NATO’ya Üyeliğine Katılım Protokolü’ne ‘kerhen’ destek verilmişti. Türkiye’nin ABD’nin F-16’lar konusunda atacağı adıma göre hareket edeceği de bildirilmişti. Protokol’ün Genel Kurul’dan geçmesi için oylamaya katılan milletvekili sayısının yarısından bir fazlası yeterli olacak. Teklif, Genel Kurul’da geçerse onay için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gönderilecek. Genel Kurul’daki görüşmelerin yarına da sarkabileceği bildirildi. Öte yandan emeklilere ilave zammı da içeren çalışma hayatına ilişkin yasal düzenlemenin perşembe gününe bırakıldığı bildirildi.

‘Yeniden Refah’tan red’

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Dr. Fatih Erbakan İsveç konusunda daha önce de tavrını net bir şekilde ortaya koyarak: “Hükümetimizden beklentimiz, Batı ile ilişkilerde yeni hüsran sayfalarının açılmasına sebebiyet vermemek adına İsveç’in NATO’ya girişine onay verilmesi kararının yeniden gözden geçirilmesidir” ifadelerini kullanmıştı.

İsveç’in NATO’ya üyeliğine red oyu vereceğini açıklayan Yeniden Refah Partisi bugün aynı doğrultuda kararlı tutumunu sürdürüyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.