Bakan Koca’dan ‘Covid’ açıklaması: “Boyun eğmeyeceğiz”

Bakan Koca’dan ‘Covid’ açıklaması: “Boyun eğmeyeceğiz”
Yayınlama: 27.09.2023
A+
A-

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Eris varyantının bazı ülkelerde ortaya çıkmasıyla ilgili olarak, “Küresel COVID-19 aşılama çabalarına karşı duyarlı ve sorumluluk sahibi bir yaklaşım sergilemek zorundayız” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Beştepe’de düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin Eris varyantıyla ilgili son durumu sorması üzerine Bakan Koca, şu değerlendirmelerde bulundu:

“COVID-19 ortaya çıktığında, birçok bilinmezi içeriyordu. Hem virüsün hem de hastalığın etkileriyle başa çıkmak için erken dönemde bir aşı geliştirme zorunluluğumuz vardı. Bu nedenle, güvenilir ve geleneksel tekniklerle üretilen inaktif aşı olan Turkovac’ı geliştirdik. Artık hastalığı ve virüsü daha iyi anlıyoruz.

Tüm mutasyonları yakından takip ediyoruz, ancak bugüne kadar hiçbir mutasyonun virüsün orijinal haliyle karşılaştırıldığında daha fazla hasta yapıcı etkisi olduğunu görmedik. Bu mutasyonlar genellikle virüsün hastalık yapma yeteneğini zayıflatıcı yönde etkiler. Bu nedenle, Eris varyantına karşı özel bir tedbir alınmasına gerek olmadığını net bir şekilde belirtmek istiyorum.

“Covid aşısı baskısına boyun eğmemiz mümkün değil”

Türkiye’de, diğer ülkelerde olduğu gibi yeni varyantla ilgili bir aşılama programının olup olmayacağı sorusuna Bakan Koca şu yanıtı verdi:

“Bazı ülkelerin aşı baskısı nedeniyle örnek olmaya çalıştığına şahit oluyoruz. Ancak, başka ülkelerin aşı baskısına boyun eğmesi, Türkiye’nin aynı şekilde aynı baskıya boyun eğeceği anlamına gelmez. Küresel COVID-19 aşısı baskısına boyun eğmemiz mümkün değil. Türkiye, kendi belirlediği aşı programını uygulamakta özgürdür ve dış etkenlerin talepleri doğrultusunda aşı programı başlatmaz. Şu an için Covid-19 için yeni bir aşı programı başlatma düşüncemiz yok. Bu konuda son derece netiz.”

Eris varyantı açıklaması

Hasta sayısında artış olup olmadığı sorusuna yanıt olarak Koca, şunları belirtti:

“Eris varyantının virülansı, yani hasta etme gücü daha düşük ancak bulaşıcılığı daha yüksek. Bu dönemde hasta sayısında artış yaşandığını söyleyebiliriz. Ancak, hastaneye yatış oranları oldukça düşük. Ağır hastalık vakaları çok nadir görülüyor. Eris varyantı, COVID-19’u daha hafif bir şekilde geçiren insanlarda grip veya nezle gibi bir üst solunum yolu enfeksiyonuna benzer bir seyir izliyor. Bu, beklediğimiz bir durumdu ve panik yapmaya gerek yok. Geçmişte uygulanan sıkı kısıtlamalar ve kapanmalar gibi önlemler gündemde değil. Dolayısıyla korunma konusunda yapılması gerekenler artık halkımız tarafından iyi biliniyor; hasta olanlar kendilerini izole etmeli, toplu alanlara gitmemeli, riskli gruplardaki kişiler özellikle dikkatli olmalı ve kalabalık ortamlardan kaçınmalı, gerektiğinde maske kullanmalıdır. Başka bir önerimiz veya yeni bir aşı programımız yok. Toplu aşılama için şu an için bir ihtiyaç bulunmuyor. Ancak bu dönemde grip aşısını önemsiyoruz. Risk grubundaki kişilerin grip aşısı yaptırmalarını öneriyoruz ve bu kişilere grip aşıları ücretsiz olarak sunulmaktadır.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.