Başsavcılıktan Hakemler Derneği’ne Kapatma Talebi

Başsavcılıktan Hakemler Derneği’ne Kapatma Talebi
Yayınlama: 03.10.2026
A+
A-

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, hakemleri gruplara ayırarak liyakat yerine sadakat esasıyla atama yaptığı iddia edilen Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği İstanbul Şubesi’nin feshi için dava açtı.

​Türk futbolunu sarsan hakem skandallarında çember giderek daralırken; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, hakem camiasında adeta kendi krallığını ilan ederek maç atamalarını liyakat yerine bağımlılık esasıyla yaptığı belirlenen Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği İstanbul Şubesi hakkında kapatılma talebiyle hukuki süreci resmen başlattı.

​“SÖZ DİNLEYEN, KONTROL ALTINA ALINABİLEN”

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Yasa Dışı Bahis ve Spor Suçları Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianameyle, derneğin faaliyetlerinin tüzükte belirtilen amaçların dışına çıktığı ve yöneticilerin görevlendirme süreçlerinde etik dışı şekilde etkili olmaya çalıştığı mahkemeye taşındı. Gazeteci Burak Doğan’ın aktardığı bilgilere göre dosyaya giren mesaj ve dokümanlarda, dernek yöneticilerinin hakemleri adeta fişlediği ortaya çıktı. İddianamede, hakemlerin “yakın”, “söz dinleyen”, “kontrol altına alınabilen” ve “diğerleri” şeklinde skandal bir tasnife tabi tutulduğu tespit edildi.

​“MENSUBİYET VE SADAKAT”

Savcılığın titizlikle yürüttüğü soruşturmada, yeşil sahalardaki adaleti sağlaması beklenen hakem ve gözlemcilerin atama süreçlerindeki karanlık tablo da gün yüzüne çıkarıldı. İddianamede, maç ve gözlemci görevlendirmelerinde objektif kriterlerin tamamen rafa kaldırıldığı, bunun yerine “mensubiyet ve sadakat” esaslı hareket edildiğine dair çok net bulguların yer aldığı kaydedildi. Başsavcılık, dernek yöneticilerinin bu taraflı yöntemle futbol ve hakemlik camiası üzerinde sistematik bir etki oluşturmaya çalıştığını değerlendirdi.

​“BİR GÜÇ UNSURU”

İddianamede dikkat çeken bir diğer husus ise dernek yönetiminin elindeki yetkileri nasıl kullandığına yönelik çarpıcı tespitler oldu. Dernek başkanlığı makamının, futbol ve hakemlik camiası üzerinde “bir güç unsuru” olarak kullanılmaya çalışıldığı ileri sürüldü. Bu hukuksuz uygulamaların anlık veya tek seferlik olmadığı, süreklilik arz ettiği ve derneğin kuruluş tüzüğündeki kanuni amaçların tamamen dışına çıkıldığı vurgulandı.

​Tüm bu vahim bulguların ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Türk Medeni Kanunu’nun 89’uncu maddesi kapsamında Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği İstanbul Şubesi’nin feshine karar verilmesini kamu adına resmen talep etti. Türk futbolunun geleceğini yakından ilgilendiren bu dava, Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülecek

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.