Ataşehir’de Siyasi Deprem: Başkan Vekili Murat Güneş Gözaltında

Ataşehir’de Siyasi Deprem: Başkan Vekili Murat Güneş Gözaltında
Yayınlama: 03.10.2026
A+
A-

Ataşehir Belediye Başkan Vekili Murat Güneş, sabah saatlerinde gözaltına alındı. CHP’den seçilen 6 meclis üyesinin kısa süre önce istifa edip AK Parti’ye geçmesiyle Ataşehir Belediye Meclisi’ndeki siyasi dengelerin tamamen değişmesinin hemen ardından gelen bu gözaltı kararı şok etkisi yarattı.

​İstanbul’da Üsküdar ve Adalar’dan sonra bir belediye yönetiminin daha el değiştirmesi gündemdeyken, Ataşehir Belediye Başkan Vekili Murat Güneş 3 Ekim sabahı emniyet güçleri tarafından gözaltına alındı. Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel’in tutuklanıp görevden uzaklaştırılmasının ardından 30 Nisan’daki seçimle bu göreve gelen Güneş’in neden gözaltına alındığına dair savcılık veya emniyetten henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

​ADIGÜZEL’İN ARDINDAN SEÇİLMİŞTİ

Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel’in tutuklanması üzerine Belediye Meclisi 30 Nisan’da yeni başkan vekilini belirlemek üzere toplanmıştı. CHP’nin adayı Murat Güneş ile AK Parti’nin adayı Serdar Orhan’ın yarıştığı kritik seçimde Güneş, üçüncü tura kalan oylama sonucunda 22 oy alarak Ataşehir Belediye Başkan Vekili seçilmiş; rakibi Orhan ise 14 oyda kalmıştı.

​6 CHP’Lİ MECLİS ÜYESİ AK PARTİ’YE GEÇTİ

Güneş’in gözaltına alınmasından sadece birkaç gün önce, Ataşehir Belediye Meclisi’ndeki siyasi dengeleri alt üst eden çarpıcı bir gelişme yaşanmıştı. 2024 yerel seçimlerinde CHP’den meclis üyesi seçilen Oğuz Sarul, Sinan Emrah Yıldırım, Fatih Evliyaoğlu, Abdullah Aslan, Cengiz Kayayurt ve Mehmet Alver, 29 Eylül’de CHP’den istifa ederek AK Parti saflarına katıldı. Bu isimlerden Oğuz Sarul’un aynı zamanda İBB Meclisi’nde de görev yaptığı biliniyor.

​Bu devir teslimin ardından Ataşehir Belediye Meclisi’ndeki dağılım CHP 19, AK Parti 16, MHP 2 şeklinde güncellendi. Ancak CHP grubundan Livan Gür’ün daha önce görevden uzaklaştırılmış olması nedeniyle, fiilen oy kullanabilecek üyeler bakımından CHP blokunun 18, AK Parti-MHP Cumhur İttifakı blokunun da 18 üyesi olduğu ifade ediliyor.

​“18 MECLİS ÜYEMİZLE GÖREVİMİZİN BAŞINDAYIZ” DEMİŞTİ

Murat Güneş, söz konusu 6 meclis üyesinin AK Parti’ye geçişinin ardından 1 Ekim’de yaptığı açıklamada, “Ataşehir’de seçmen iradesine yönelik müdahaleleri yakından takip ediyoruz. Ataşehir’in geleceğine Ataşehir halkı karar verir. 18 Meclis üyemizle beraber görevimizin başındayız” diyerek kararlılık mesajı vermişti. Güneş’in bu meydan okuyan açıklamasından sadece iki gün sonra gözaltına alınması, ilçedeki siyasi tansiyonu zirveye taşıdı.

​ÜSKÜDAR VE ADALAR’DA DA AK PARTİ’YE GEÇMİŞTİ

İstanbul’da son dönemde benzer operasyonlar ve hukuki süreçler sonucunda Üsküdar ve Adalar’da da belediye yönetimi el değiştirmişti. Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş’ın tutuklanmasının ardından yenilenen 8 Eylül’deki seçimde AK Parti’nin adayı Dündar Ziya Gültekin başkan vekili seçildi. Adalar’da ise Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat’ın tutuklanmasının ardından yerine gelen CHP’li Medine Pamuk’un istifa etmesi üzerine, 23 Eylül’de yapılan seçimle AK Parti’nin adayı Kemal Türkyılmaz başkan vekilliğine getirilmiş ve belediye yönetimi tamamen AK Parti’ye geçmişti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.