Al Jazeera Büro Şefinin Oğlu Hamza El Dahdouh Gazze’de Şehit Oldu

Al Jazeera Büro Şefinin Oğlu Hamza El Dahdouh Gazze’de Şehit Oldu
Yayınlama: 08.01.2024
A+
A-

El Cezire büro şefinin oğlu Hamza el Dahdouh Gazze’de öldürülen gazeteciler arasında…

El Cezire’nin Gazze büro şefinin en büyük oğlu, İsrail’in Gazze’nin güneyindeki saldırısında öldürüldü.

El Cezire ağ gazetecisi ve kameramanı Hamza el Dahdouh, bir drone saldırısı gerçekleştiğinde Han Yunus ile Refah arasındaki yolda diğer gazetecilerle birlikteydi.

Serbest gazeteci Mustafa Thuraya da öldürüldü.

Büro şefi Wael al-Dahdouh’un ailesinden dört kişi daha Ekim ayında öldürülmüştü.

Eşi Amna, torunu Adem, 15 yaşındaki oğlu Mahmud ve 7 yaşındaki kızı Şam, İsrail saldırısında hayatını kaybetti.

Al Jazeera muhabiri Hisham Zaqout’a göre, Hamza ve bir grup gazeteci, İsrail terör örgütü tarafından “insani bölge” olarak belirlenen ancak yakın zamanda bombalamalara maruz kaldığı bildirilen Refah’ın kuzeydoğusundaki Moraj bölgesine doğru yola çıktılar.

Yerinden edilmiş birçok Gazzeli, bölgenin diğer bölgelerindeki bombardımandan kaçmak için bölgeye kaçmıştı. Al Jazeera’ye göre Hamza, bölgedeki bombalama olaylarının gidişatı ve sonrasındaki durum hakkında bilgi vermeyi amaçlamıştı. İsrail sözde Savunma Kuvvetleri (IDF) BBC’ye yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“IDF’e ait bir uçak, IDF birliklerine tehdit oluşturan bir uçağı işleten bir teröristi tespit etti ve vurdu. Saldırı sırasında teröristle aynı araçta bulunan diğer iki şüphelinin de vurulduğu yönündeki haberlerin farkındayız.”

El Cezire’nin canlı görüntüleri, seyahat ettikleri araca yapılan saldırının sonrasını gösteriyordu. Güneydeki Refah şehrine defnedildi.

Cenaze töreninde babası, “Hamza sadece benim bir parçam değildi. O benim bütünümdü. O benim ruhumun ruhuydu. Bunlar üzüntünün, kaybın gözyaşları. Bunlar insanlığın gözyaşları” dedi.

“Dünyayı Gazze’de olup bitenlere yakından bakmaya çağırıyorum.”

Geçen ay çekimler sırasında Wael al-Dahdouh da yaralanmış, kameramanı Samer Abu Daqqa ise ayrı bir saldırıda öldürülmüştü.

Sekiz çocuğu olan Bay al-Dahdouh, Gazze’deki savaş hakkında haber yapmaya devam etti. Hamza el-Dahdouh’un Instagram’da bir milyon takipçisi vardı. Öldürülmeden önceki son paylaşımı babasıyla ilgiliydi.

“Sen sabırlı ve sabırlısın. Allah’ın rahmetinden ümit kesme. Emin ol ki, o seni ödüllendirecektir” dedi.

El Cezire cinayeti kınadı ve Gazze’deki Filistinli gazetecilerin “hedef alındığını” söyledi.

Şirket yaptığı açıklamada, “Al Jazeera Medya Ağı, İsrail işgal güçlerinin Filistinli gazetecilerin arabasını hedef almasını şiddetle kınıyor” dedi ve İsrail’i “basın özgürlüğü ilkelerini ihlal etmekle” suçladı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamza el Dahdouh’un ölümünün “hayal edilemeyecek bir trajedi” olduğunu söyledi. Savaşta “çok fazla masum Filistinli erkek, kadın ve çocuğun” öldüğünü ekledi.

Gazze Kasabı Binyamin Netanyahu’nun kıdemli danışmanlarından Mark Regev, BBC’nin World This Weekend programına yaptığı açıklamada, sözde “İsrail’in kasıtlı olarak gazetecileri hedef almadığını” söyledi.

“Ortadoğu’da basını gerçekten özgür olan tek ülkeyiz. Tüm bölgede basının kötü şeyler yazabildiği ve hükümet liderlerini eleştirebildiği tek ülkeyiz, İsrail’in kasıtlı olarak basını hedef aldığını söylemek saçma, biz aslında özgür basını kutsallaştıran tek ülkeyiz.”

Gazze’deki savaşın başlamasından bu yana 75’ten fazla gazeteci öldürüldü. Hamas yönetimindeki sağlık bakanlığına göre Gazze’de 22.000’den fazla insan öldürüldü.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.