Merakla beklenen Merkez Bankası faiz kararı açıklandı: İşte yeni oran

Merakla beklenen Merkez Bankası faiz kararı açıklandı: İşte yeni oran
Yayınlama: 21.09.2023
A+
A-

Merkez Bankası (TCMB), bugün yapılan toplantısında politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 30 seviyesine yükseltti.

Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını açıkladı. Banka, politika faizini 500 baz puanlık bir artışla yüzde 25’ten yüzde 30’a yükseltti.

Piyasada da beklenen ve öngörülen faiz artışı, TCMB’nin politika faizini yüzde 30 seviyesine çıkaracağı yönündeydi.

TCMB’nin açıklamasında, “Kurul, enflasyonun kontrol altına alınması, enflasyon beklentilerinin karşılanması ve fiyatlama davranışlarındaki düzelmenin sağlanması amacıyla parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir” ifadeleri kullanıldı. Ayrıca, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar faiz artışlarının kademeli olarak güçlendirilerek devam edeceği belirtildi.

“Enflasyon beklentilerinin üzerinde gerçekleşti”

Yapılan açıklamada;

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 25’ten yüzde 30’a yükseltme kararı almıştır.

Kurul, enflasyonun en kısa sürede kontrol altına alınması, enflasyon beklentilerinin belirlenmesi ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması amacıyla parasal sıkılaştırma politikasının devamına karar vermiştir.

Enflasyon, temmuz ve ağustos aylarında öngörülerin üzerinde gerçekleşmiştir. Yurt içi talepteki güçlü seyir ve hizmet fiyatlarındaki katılık devam ederken, petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerindeki sürekli bozulma enflasyonu yukarı yönlü etkilemektedir. Bu faktörler, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’nda belirtilen tahmin aralığının üst sınırına yakın bir seyir izleyeceğine işaret etmektedir.

Son dönemde ücret ve kur kaynaklı maliyet artışları ile vergi düzenlemelerinin enflasyona önemli ölçüde yansıdığı ve aylık enflasyonun ana eğiliminde bir düşüş yaşanacağı değerlendirilmiştir. Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, enflasyonu 2024 yılında Enflasyon Raporu’ndaki hedef patikası ile uyumlu bir şekilde kontrol altına almayı hedeflemektedir. İfadelerine yer ver verildi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.