Merkez Bankası’ndan yeni kur korumalı mevduat kararı

Merkez Bankası’ndan yeni kur korumalı mevduat kararı
Yayınlama: 25.09.2023
A+
A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk Lirası’nı daha cazip hale getirmek amacıyla bankacılık sistemini dönüştürme çabalarına kararlılıkla devam ediyor

Uygulama talimatlarındaki değişiklikle, Türk Lirası cinsinden olan kur korumalı hesaplarda asgari faiz zorunluluğu kaldırılmıştır. Bu değişiklik sayesinde, bankaların bu tür hesaplara politika faizinin altında bir faiz oranı sunabilme yetkisi elde etmiş oldu.

Faiz cazip olmaktan çıkarılacak

Yapılan değişiklikle, standart Türk Lirası mevduatlar desteklenirken, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına verilen faiz cazip olmayacak.

Merkez Bankası politika faizinden daha düşük oranlarla faiz ödenen KKM hesaplarında, kur farkı banka tarafından ödenen faiz veya kar payını aşsa da, politika faizi ile hesaplanan miktarı aşmasa da, aradaki fark banka tarafından karşılanacak.

Ancak, kur farkı politika faizi ile hesaplanan miktarı aştığında, bu destek tutarı banka tarafından politika faizi ile hesaplanan miktar kadar ödenecek, fazlası ise Merkez Bankası tarafından karşılanacak.

Türk Lirası cazip hale getirilecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası mevduatını daha çekici hale getirmek amacıyla önemli adımlar attı.

Ağustos ayında, menkul kıymetler ve zorunlu karşılık uygulamalarıyla ilgili olarak kur korumalı hesapların Türk lirası mevduatına dahil edildiği TL payı rasyosu uygulaması sonlandırıldı ve bunun yerine, kur korumalı hesapları TL mevduat olarak kabul etmeyen ve standart yerel para olan Türk lirası mevduatın toplam mevduat içindeki oranını artırmayı amaçlayan yeni bir TL payı rasyosu getirildi.

Eylül ayında ise, Türk lirasına geçişlerin hız kazandığını gösteren verilere dayanarak, gerçek kişiler için aylık yüzde 2 olarak belirlenen TL payı artış hedefi yüzde 2,5’e yükseltildi. Ayrıca, Türk lirasına geçiş ve yenileme işlemleriyle ilgili TL payı hesaplamalarında güncellemeler yapıldı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.