AYM, ek MTV hakkında kararını açıkladı

AYM, ek MTV hakkında kararını açıkladı
Yayınlama: 28.09.2023
A+
A-

Anayasa Mahkemesi, (AYM) ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) alınmasını öngören düzenlemeye yönelik yapılan başvurunun reddine karar verdi. Bu kararla birlikte ek MTV uygulamasının yürürlükte kalması onaylanmış oldu.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 6 Şubat’taki depremin yol açtığı ekonomik kayıpların telafisi amacıyla “ek motorlu taşıtlar vergisi” alınmasını öngören düzenlemeye ilişkin CHP’nin yaptığı başvuruyu değerlendirdi. Yüksek Mahkeme, 2023 yılı için motorlu taşıtlar vergisi tutarı kadar ek motorlu taşıtlar vergisi ödenmesini düzenleyen Kanun’un ilgili hükümlerinin Anayasa’ya uygun olduğuna ve iptal isteminin reddine karar verdi. Karar oy birliğiyle alındı, gerekçeli karar daha sonra yazılacak.

Yüzde 87 oranında vergi tahsil edildi

6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin yol açtığı finansman ihtiyacını karşılamak amacıyla getirilen ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemelerinin ilk taksit tahsilat rakamları açıklandı. Bu ödemeler, milli seferberlik kapsamında yapıldı ve 2023 yılı Ağustos ve Kasım aylarında iki eşit taksitte ödenecek şekilde düzenlendi.

22 Eylül 2023 itibarıyla, ilk taksit döneminde 9 milyon 919 bin 966 taşıt için 13 milyar 157 milyon 597 bin 71 lira ek MTV ödendi. Bu sayede, ilk taksit döneminde beklenen tahsilatın yüzde 87’si gerçekleşmiş oldu.,

Kasım ayında 30 milyar gelir bekleniyor

Toplamda 30 milyar lira gelir elde edilmesi hedeflenen ek Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin (MTV) ikinci taksiti, kasım ayında ödenecek. İlk taksitte elde edilen yaklaşık 13,2 milyar liralık tahsilat ile hedeflenenin yüzde 43,8’i ödendi. İkinci taksit ile toplam hedeflenen gelirin tamamlanması planlanıyor.

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.