Yeniden Refah’tan Çin’e ‘Doğu Türkistan’ tepkisi

Yeniden Refah’tan Çin’e ‘Doğu Türkistan’ tepkisi
Yayınlama: 26.09.2023
A+
A-

Yeniden Refah Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Bekin, Çin’in Doğu Türkistan’da uyguladığı baskı politikalarına karşı güçlü bir tepki gösterdi. Bekin, Çin’in 1949 yılından itibaren bu bölgeyi işgal ettiğini ve son yıllarda asimilasyon politikalarını hızla artırdığını belirtti.

Çin’in Doğu Türkistan politikaları ve Türkiye’nin Suriye’deki varlığı uluslararası arenada tartışma yaratıyor. Refah Partisi Milletvekili Doğan Beki’nin çarpıcı açıklamaları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler ‘deki konuşması, bu önemli konuları yeniden gündeme taşıdı.

Doğu Türkistan’da insan hakları İhlalleri ve asimilasyon politikaları

Doğan Bekin, Çin’in Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerini ve asimilasyon politikalarını sert bir dille eleştirdi. 2015’ten itibaren artan baskılar ve 2016’da yürürlüğe giren ‘Terörle Mücadele Yasası’, Uygur ve Kazak Türklerini potansiyel suçlu olarak gösterdi. Bekin, asimilasyonun merkezi haline gelen toplama kamplarını soykırım merkezleri olarak niteledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları endişeleri arttırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu’ndaki konuşması, Çin’in Doğu Türkistan politikalarını uluslararası platforma taşıdı. Ancak Erdoğan’ın, Çin’in toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu ifade etmesi, bazı kesimlerce Doğu Türkistan’ın işgalini meşrulaştırma çabası olarak değerlendirildi. Doğan Bekin, Erdoğan’ın bu açıklamasının, Doğu Türkistan’ın statüsü konusundaki endişeleri artırdığını belirtti.

“Kelimenin tam anlamıyla hadsizlik”

Doğan Bekin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Türkiye’nin Suriye’deki mevcudiyetini eleştirmesini “kelimenin tam anlamıyla hadsizlik” olarak değerlendirdi. Bekin, Çin Devlet Başkanı’nın açıklamasıyla ilgili olarak, “Burada Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, yaptığı açıklama ile Türkiye değil, asıl Çin’in Doğu Türkistan işgalini fiilen sürdürmekte olduğunu ifade etmek isteriz” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.