Aljezera’den İsrail’e “suikast” davası…

Aljezera’den İsrail’e “suikast” davası…
Yayınlama: 15.01.2024
A+
A-

The Intercept’in haberine göre, İsrail’in 15 Aralık’ta Gazze’ye düzenlediği hava saldırısında öldürülen El Cezire kameramanı Samer Abudaqa, kendisini kurtarmak için İsrail’e baskı yapan geniş insani yardım kuruluşları ve gazeteci arkadaşlarına rağmen hayatını kaybetti.

Filistinli bir gazeteci ve El Cezire’nin Gazze Şehri’ndeki büro şefi Wael Al-Dahdouh:

“İsrail ordusu, El Cezire muhabirinin çaresizce yattığının çok iyi farkındaydı, Intercept’in haberlerine göre, ancak acil durum ekiplerinin yaklaşık dört saat boyunca güvenli bir şekilde geçişine izin vermedi ve bundan sonra bir saatten fazla bir süre boyunca buldozer göndermedi.”

Ayrıca, “Kanıtların çoğu, İsrail’in El Cezire gazetecilerini hedef alan bir saldırı düzenlediğine işaret ediyor” diye de ekledi.

Abudaqa daha önce yine hava saldırısında yaralanan El Cezire Gazze bürosu şefi Wael Dahdouh ile okulda çekim yapıyordu .

The Intercept’e konuşan Dahdouh, “Herhangi bir şekilde ayağa kalkmaya çalıştım çünkü başka bir füzenin bizi hedef alacağından emindim; deneyimlerimize göre genellikle böyle oluyor” dedi.Tecrübeli gazeteci, kolunun aşırı kanadığını fark ettiğinde tıbbi müdahaleye ihtiyacı olduğunu anladığını ve yüzlerce metre ötedeki ambulansa koştuğunu söyledi. Daha sonra yakındaki bir hastaneye götürüldü.

Ancak Abudaqa vücudunun alt kısmından yaralandı ve ambulansa yürüyemedi.Olayı hatırlatan Dahdouh, The Intercept’e “Ona hiçbir şey teklif edemedim” dedi ve ambulansa ulaştığında acil durum görevlilerine gidip kameramanını kurtarmalarını söylediğini söyledi. Mürettebat, önce Dahdouh’u hastaneye kaldıracaklarını, ardından Abudaqa’ya başka bir ambulans göndereceklerini söyledi.

Ancak acil durum görevlileri, İsrail ordusunun onayı olmadan kanayan kameramana saatlerce ulaşamadı; hatta işçiler yaklaşmaya çalışırken İsrail güçleri yakınlarına ateş açtı.

‘Sayıların gücü’

The Intercept’in haberine göre, Kudüs merkezli serbest muhabir ve yapımcı Orly Halpern, Abudaqa’nın yaşadığı sıkıntıyı, Kudüs merkezli kar amacı gütmeyen, 30’dan fazla ülkeden muhabirleri temsil eden Yabancı Basın Birliği’nden 140’tan fazla gazeteciyle bir WhatsApp grubunda paylaşmaya karar verdi.

Grubun üyeleri, İsrail ordusunun temaslarını kendi aralarında paylaşarak, Abudaqa’nın tıbbi yardıma ihtiyacı olduğunu orduya bildirmeye çalıştı.

Tıpkı Filistin Kızılayı’ndan Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne kadar çeşitli insani kuruluşların da aynısını yaptığı gibi, gazeteciler de ordudan bir yanıt almaya çalışıyordu.

‘Aljezera’den İsrail hakkında “suikast” dosyası’

Abudaqa’nın ölümünden bu yana Al Jazeera , ağın gazetecisine yönelik “suikast” olarak nitelendirdiği olayla ilgili olarak Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (ICC) hukuki bir dosya hazırlıyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.