Yıllardır süren özlem sona erdi: Kerkük’te resmi dil Türkçe olarak kabul edildi

Yıllardır süren özlem sona erdi: Kerkük’te resmi dil Türkçe olarak kabul edildi
Yayınlama: 21.09.2023
A+
A-

Irak’ta 2008 yılında alınan ancak yıllar sonra yürürlüğe giren bir kararla Kerkük şehrinin resmi dili Türkçe oldu. Türkmen nüfusunun üçte birini oluşturduğu Kerkük kentinde, resmi kurumlarda ve açık hava tabelalarında Türkçe kullanılması için ilk adım atıldı.

Irak’ın Türkmen şehri Kerkük’te 2008 yılında alınan ‘Türkçe’nin resmi dil sayılması kararı’ yıllar sonra yürürlüğe girdi. Kerkük Valisi Rakan El-Cuburi’nin imzaladığı kararla, resmi dairelerde ve dış mekan tabelalarında Türkçe kullanılması için başlayan uygulama hayata geçirildi.

Valilik tabelası Türkçe asıldı

El Cuburi, resmi daireler ve dış mekan tabelalarının incelenmesi talimatını verdi ve Türkçe’nin yer almadığı tüm tabelalarda Türkçe’nin kullanılmasını istedi. Kerkük Valiliği ile İl Meclisi, Türkçe tabelaların asılmasını sağladı. 18 Eylül’den itibaren yürürlüğe giren karar, il genelinde resmi yazışmalar için de Türkçe’nin geçerli dillerden biri olacak. Ayrıca, kentteki tüm okulların tabelaları da güncellenecek.

Bu karar çerçevesinde, Türkçe’nin yanı sıra Arapça, Kürtçe ve Süryanice de tabelalarda kullanılacak. Kerkük genelinde bu karar büyük bir sevinçle karşılandı.

Kerkük, Türkmen, Arap ve Kürtlerin ağırlıkta yaşadığı bir şehir olup, nüfusun yaklaşık üçte birini Türkler oluşturmaktadır. Şehirde ayrıca az sayıda Süryani, Ermeni ve Yahudi gibi diğer etnik gruplar da yaşamaktadır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.