Öğretmen atamalarında yeni düzenleme: KPSS ve mülakat ne kadar etki taşıyacak?

Öğretmen atamalarında yeni düzenleme: KPSS ve mülakat ne kadar etki taşıyacak?
Yayınlama: 16.09.2023
A+
A-

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmenlik atamalarında KPSS puanının ve mülakatın eşit derecede önemli olacağını açıkladı. Bakan Tekin ayrıca, 30 büyükşehirde mülakatların gerçekleştirileceği merkezlerin kurulacağını duyurdu.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamaları konusundaki mülakat uygulamalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Bakan Tekin, bir CNN Türk programında verdiği röportajda şunları ifade etti:

“Şu anda öğretmen atamaları, sadece mülakat puanı üzerinden gerçekleşiyor. Ancak biz bu düzenlemeyi değiştirmeyi planlıyoruz. Yeni düzenlemeye göre, öğretmenlerin atama sürecinde KPSS puanı ile mülakat puanı eşit derecede etkili olacak. Yani KPSS yüzde 50, mülakat da yüzde 50 ağırlık taşıyacak.”

“Ayrıca, 30 büyükşehirde mülakatlar özel merkezlerde yapılacak. Mülakat sırasında öğretmen adaylarından ‘bize ders anlatın’ gibi görevler istenecek. Her öğretmen adayı için, başvurdukları alanla ilgili elektronik bir soru bankası hazırladık. Bu soru bankası, öğretmen adaylarına rastgele soruları sunacak.”

“Özellikle iletişim becerileri ve sorun çözme yeteneklerini ölçmeyi amaçlıyoruz. Adaletsizliklerden kaçınmak ve herhangi bir ideolojik etkilemeden adil bir sınav süreci sağlamak için komisyon üyelerinin adaylar hakkında önceden bilgi sahibi olmalarını engelleyeceğiz. Bu tedbirler, sınavın dürüst ve adil bir şekilde yapılmasını sağlayacak.”

Bu açıklamalarla, öğretmen atama sürecinin adil ve denetlenebilir bir şekilde yeniden düzenleneceği vurgulanmış oldu.

Atamalarda liyakat esas alınacak

Tekin, mülakat konusuna açıklık getirerek;

“Adaylar, kendilerine sorulan soruları yazılı olarak cevaplayarak sınav gözetimine tabi tutulacaklar. Ayrıca, mülakat süreci kamera kaydına alınacaktır. Her türlü iyileştirme ve yapıcı önerilere açığız.

Önerilerinize açığız ve kimin kiminle karşı karşıya geleceği tamamen rastgele olacaktır. Komisyon üyelerinin kim olduğu ve adayların gizliliği önceden korunacaktır. Sorular tamamen rastgele seçilecek ve bu süreç kamera kaydına alınacaktır. Hiçbir şekilde ideolojik kayırma veya haksızlığa izin verilmeyecektir.

Eleştirilerde bulunan sendikalar, siyasi partiler veya diğer taraflar, bize yazılı öneriler sunarak katkıda bulunabilirler. Amacımız, dürüst ve adil bir sınav sürecini sağlamaktır ve bu süreçte herkesin katkısı değerlidir.” İfadelerini kullandı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.