ABD Gazze’de daha çok kan aksın istiyor!

ABD Gazze’de daha çok kan aksın istiyor!
Yayınlama: 16.10.2023
A+
A-

Devam eden Filistin-İsrail savaşında, ABD’nin diplomatlarına “gerginliği azaltma/ateşkes,” “şiddete/kan dökülmesine son” ve “sükunetin sağlanması” gibi kelimeleri kullanmamaları gerektiği yönünde emir verdiği ortaya çıktı. ABD’nin, İsrail’e engel olması ve masum sivillerin öldürülmesinin önüne geçmesi yerine, İsrail tarafından uygulanan zulme ses çıkarılmamasını istediği görülüyor.

 

İşgalci İsrail Devleti katliamlara devam ederken ABD’nin yapılan zulümlere desteği de sürüyor. İşgalcilerin yaptıklarına ses çıkarmayan ve meşru müdafaa hakkı olarak değerlendiren ABD, diplomatlarına barışı çağrıştıran kelimeleri kullanmaktan kaçınmaları yönünde emir verdiği ortaya çıktı. Bütün dünyadan işgale karşı yükselen itirazları duymazdan gelen ABD, Gazze’de yaşanan katliamın ve akan kanın daha da artmasını istediğini diplomatlarına verdiği emirle göstermiş oldu. Muhtemel kara harekatı için de işgalci İsrail’e tam destek veren ABD, işgalin planlanma aşamasında da bizzat bulunacağı değerlendiriliyor.

Barışı çağrıştıran kelimeler yasak

ABD merkezli Huffington Post gazetesinin haberine göre, Dışişleri bakanlığı tarafından görevlilerden “gerginliği azaltma/ateşkes,” “şiddete/kan dökülmesine son” ve “sükunetin sağlanması” ifadelerini kullanmamalarının istendiğine dair yazışmalar ele geçirildi. Haberle ilgi soru sorulan bakanlık yetkilileri yorum yapmaktan kaçındı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın, Hakan Fidan ile yaptığı görüşmenin ardından paylaştığı “Türkiye’nin ateşkesi savunmasını ve Hamas’ın elindeki tüm rehinelerin derhal serbest bırakılmasını teşvik ettim” ifadelerini içeren tweetin silinmesinin de bu konuyla alakalı olduğu düşünülüyor. Tweetin silinmesinin asıl sebebinin tweetin içinde geçen ‘ateşkes’ kelimesi olabileceği iddia edilmişti. ABD basınında çıkan haberler ve bu iddia da örtüşüyor gibi duruyor.

Washington’ın direktifleri bekleniyor

İşgalci İsrail’in açıklamalarına göre kara harekatı için her şey tamamlanmış durumda. Akıllara ‘peki neden kara harekatı başlamadı?’ sorusu geliyor. Bütün hazırlıklar tamam olmasına rağmen işgalci İsrail’in kara harekatı için ABD’den talimat beklediği belirtiliyor. ABD’nin bölgeye sevk ettiği uçak gemileri içinde özel birliklerin olduğu ve bu birliklerin, işgalin planlanmasında aktif görev alacağı konuşuluyor. ABD’nin yardımlarının beklendiğini daha önceden birkaç kez ima eden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu “Hamas’ı yok edeceğiz ve kazanacağız” ifadelerini kullanarak “İsrail’e gelecek daha fazla mühimmat ve silahla savaşın devam etmesini sağlayacağız” diye konuşmuştu.

ABD Dışişleri Bakanı yine işgalciye gidiyor 

İşgalci İsrail’e yaptığı insanlık dışı katliamlarda askeri malzeme desteği veren ABD, diğer yandan da diplomatik temaslarla bu katliamları aklamaya çalışıyor. 12 Ekim’de işgalcileri ziyaret eden ADB Dışişleri Bakanı Blinken, “Bir Yahudi olarak buradayım” açıklaması yaparak tepkileri üstüne toplamış, ABD dış politikasının tek taraflı ve adaletsiz tutumunu da ortaya koymuş oldu. Blinken, Ürdün, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır ziyaretlerinin ardından bugün tekrar işgalci İsrail’i ziyaret edecek.

 

 

Kaynak: YENİ ŞAFAK

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.