Rusya’dan Türkiye’ye kritik öneri!

Rusya’dan Türkiye’ye kritik öneri!
Yayınlama: 01.09.2023
A+
A-

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Türkiye ve Suriye’ye “Adana Mutabakatı”‘ konusunda tekrar düşünmeleri ve anlaşmaya geri dönme çağrısında bulundu.

ABD’nin radikal terör örgütlerini destekleyerek Türk ve Suriye sınırını yeniden şekillendirmek istediğini ve bu yüzden Türkiye, Suriye sınırının normalleşmesini engellediğini ifade eden Lavrov, Türkiye ve Suriye’ye “Adana Mutabakatı”na geri dönmeleri önerisinde bulundu.

Rusya’da eğitim öğretim yılının başlaması ve 1 Eylül Bilgi Günü kapsamında Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (MGİMO) öğrencileriyle bir araya gelen Lavrov konuşmasında; Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi için Rusya’nın da çaba sarf ettiğini ve yol haritamızı tüm meslektaşlarımız ile paylaştıklarının altını çizdi.

“Normalleşmenin önündeki en büyük engellerden biri Amerika”

Türkiye’ye 1998 yılında terörü azaltmak için yapılan “Adana Mutabakatı”nı tavsiye ettiklerini belirterek; “Türkiye’nin Şam’ın onayıyla terörle mücadele yapılarını Suriye topraklarının belirli bir derinliğine kadar gönderme hakkına sahip olmasını öngörüyordu. Bu anlaşma yürürlüğünü sürdürüyor ve kimse bunu feshetmedi” dedi. Normalleşmenin önündeki en büyük engellerden birinin Amerika olduğunu dile getiren Lavrov; “ABD, Türkler tarafından güvenlik tehdidi olarak görülen radikal Kürt örgütlerin ayrılıkçı yaklaşımını körüklüyor. Bu süreçler birbiriyle bağlantılı” dedi.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.